Gen 1: 1 - 2: 4
Gen 1: 1 - 2: 4
A groet Dankdag voor gewas en arbeid? - energieprijzen x 4 - levensmiddelen + 15% - boeren onzeker over de toekomst van hun bedrijf - milieu > bouw valt stil: werk? - enz
Toch een dankdag - want: wie moest er in de open lucht slapen? - wie kon zijn kinderen niet naar school sturen? - werd er iemand door het ziekenhuis geweigerd?
Ik bedoel: het kon nog veel slechter. Je hoeft Europa niet uit om in landen te komen waar mensen werkelijk honger lijden. (Bulgarije) En hoe het moet in Oekraine deze winter? bijna geen water, bijna geen stroom...
In de eerste levensbehoeften is voorzien. Misschien met kunst- en vliegwerk: met energietoeslagen en uitkeringen en voedselbank en hulp van familie en vrienden. Maar wij leven nog. In vrede zelfs en in vrijheid. Geef ons heden ons dagelijks brood, die bede is verhoord En daarom past het ons te danken.
Ik weet wel: de verschillen zijn groot De een merkt praktisch niets van de gestegen prijzen die verdient genoeg, houdt alleen iets minder over op het eind van de maand. De ander zet de verwarming zo laag mogelijk De een kan 3 x in het jaar op vakantie Een ander moet het doen met een dagje uit op de fiets.
Dat voelt ongemakkelijk. Dat lossen we hier niet op. Er zullen altijd mensen zijn die het minder getroffen hebben met hun gezondheid, met hun ouders, dooreen ongeluk. Daar doe je niets aan.
Maar in een christelijk land hoort het wel zo te zijn: dat wie het arm heeft, niet tekort komt Dat het hun niet ontbreekt aan eten en drinken, kleding en onderdak, school en ziekenhuis.
Vandaag danken we dat we in zo'n land leven ook al is er van alles op aan te merken Vandaag danken we dat de aarde voedsel heeft voortgebracht ondanks de overbelasting van land, zee en water. Vandaag danken we dat God de wereld in stand wilde houden.
B We lazen hoe God de wereld gemaakt heeft. Gewoon door te spreken riep hij de dingen te voorschijn. In 6, 7 dagen kwamen zon, maan en sterren, de planten en bomen vissen en vogels dieren en mensen tot aanzijn.
Op school leren we tegenwoordig een ander verhaal: van een oerknal miljarden jaren geleden en een geleidelijke evolutie en van apen en mensen die aan elkaar verwant zijn en van survival of the fittest de best aangepaste soorten overleven de andere sterven uit. Dat is een heel ander verhaal dan het bijbelse.
Want ze kunnen toch niet allebei tegelijk waar zijn.
Maar wat mij betreft zijn ze allebei waar. DE WETENSCHAP die moet proberen de dingen te verklaren zonder God, zonder richting en doel zonder waarden en normen. Met zo'n benadering moet je wel bij een oerknal uitkomen De aarde een verdwaalde planeet in een eindeloze ruimte En het leven een zinloze onderneming
Daar heb je als mens toch niet genoeg aan?
Daarom is die aanvulling van DE BIJBEL zo belangrijk Die vertelt : Zon en maan zijn er niet zomaar... die oerknal heeft God gewild.
Al die planten en dieren, dat is niet iets toevalligs... die evolutie is door God geleid. (richting en doel)
Wij stammen van de apen af... ja, maar onderussen zijn we ook beeld van God
Overal is survival of the fittest... ja, maar mensen hebben om te zien naar elkaar. Wij moeten weten: het draait niet om ik, mij en mezelf (waarden en normen)
Bijbel en wetenschap: dat is geen concurrentie Het is niet of het een of het ander Het is EN de wetenschap - voor het verhaal van oorzaak en gevolg EN de bijbel - voor het verhaal zin en betekenis Allebei We moeten ze bij elkaar houden.
C Helaas is het bijbelse verhaal uit de mode geraakt. Ook onder gelovigen. Wij gingen met de trend mee Ongemerkt gingen wij ook steeds er van uit dat de mensen het belangrijkste zijn de kroon op de schepping dat het om ons zelf draait
We zagen dat al aan indeling in verzen en hoofdstukken van het eerste scheppingsverhaal: De zevende dag, de sabbat hangt er een beetje bij Die werd losgemaakt van de eerste zes dagen. Die is terechtgekomen in een ander hoofdstuk. Daardoor lijkt de mens het hoogste doel op de rustdag. Maar van een ritme dag en nacht en van 6 dagen werken en een dag om te rusten willen wij niet meer weten De economie moet draaien 24 uur, alle dagen van de week jaar in, jaar uit. Vind je het gek, dat zoveel mensen zich leeg en ongelukkig voelen? Hier zijn ze niet voor gemaakt
Nooit een rustdag. Almaar kopen en consumeren en vliegen en vervuilen Vind je het gek dat we al 25 jaar geen elfstedentocht hebben gehad? Vind je het gek dat zoveel soorten planten en dieren uitsterven
Als alle mensen in de wereld dezelfde hoeveelheid energie en spullen willen hebben dan hebben we aan deze ene aarde niet genoeg Dan hebben we er DRIE nodig. Dat is onhoudbaar
Daarom moet die bijbel open Dan horen we van een rustdag - van genoeg hebben aan je dagelijks brood - van omzien naar elkaar - van de mens die niet boven de dieren staat maar met de dieren en de planten samen deel uit maakt van een prachtige wereld - van een zorgvuldig geheel, een natuurlijk evenwicht dat hij beter niet verstoren kan.
D Maar in dat scheppingsverhaal staat toch dat de mens moet onderwerpen en heersen over de vissen en de vogels over het vee en de dieren over alles wat er rondkruipt?
Ja, inderdaad.., Is dat helemaal je eigen gang gaan Aan niemand verantwoording afleggen Doen wat je wilt, heersen en onderwerpen zoals de Poetins van deze wereld het doen? Zo zijn deze woorden wel opgevat, als een vrijbrief om tropische regenwouden om te hakken om 20.000 varkens bij elkaar te houden, zoals in de Knorhof? om aardgas op te pompen, terwijl de mensen wonen in huizen die kapot gaan van de aardbevingen.
Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn Hoe dan wel?...
Bij die woorden over heersen en dienen staat ook dat de mens gemaakt is naar het beeld van God. Dat betekent: voor dat heersen en onderwerpen moet je een voorbeeld nemen aan God Niet aan Poetin, maar aan de Schepper.
Wij zijn geroepen om Gods wijsheid en macht en liefde en zorg te weerspiegelen in zorg en aandacht voor elkaar in een zorgvuldig beheer van de natuur.
Wij maken Gods glorie en macht en goedheid niet zichtbaar door de lucht te vervuilen de zee leeg te vissen planten en dieren uit te roeien dan vernielen we de kringloop van het leven
Dan zijn wij geen beeld van God Dan lijken wij meer op de apen waar we vanaf stammen Maar dan nog stommer, omdat we de tak afzagen waar we zelf op zitten.
In het tweede scheppingsverhaal horen we dat de mens de aarde moet bewerken en bewaren. Bewerken dat is: akkers aanleggen, steden bouwen onze kinderen en kleinkinderen niet met een uitgewoonde planeet opzadelen maar zorgen dat ze ook een goed leven kunnen hebben.
E Met ons heersen en onderwerpen van de natuur zijn we te ver gegaan. De problemen met stikstof, aardgas, luchtvaart, zeespiegel spreken een duidelijke taal.
Het zal tijd kosten om de koers te verleggen en duurzaam te wonen en te werken, de trein ipv het vliegtuig te nemen een eerlijke prijs voor kleding te betalen En natuurlijk roept dat weerstand op. Geen zin in, overdreven, te duur, lastig, roepen we dan helemaal niet nodig, een complot
We geven niet zomaar dat heersen en onderwerpen op We houden maar wat graag onszelf voor de kroon op de schepping Natuurlijk gaan de hakken in het zand.
Maar als de schrijvers van de bijbel het toch eens goed hebben aangevoeld. Dat het hoogtepunt van de schepping niet de mens is; maar de rust van de zevende dag... Dan is die weerstand helemaal niet nodig Dan zien we opeens kansen, een nieuwe manier van leven:
Stel je eens voor dat we de stress van 24 / 7 konden inruilen voor een gezond leven met voldoende sabbat - rust op zijn tijd? Heerlijk toch?
Stel je eens voor dat je minder uren hoeft te werken omdat je tevreden bent met wat je hebt: mooier, groter, luxer hoeft niet En tijd over voor dingen die je zoveel leuker of belangrijker vindt dan je werk. Geweldig toch?
zelf willen hebben maar auto's, gereedschap, ladders gezamenlijk aanschaffen of kleding, boeken onderling ruilen? Zoveel zorgen minder. Hoe fijn is dat?
De bijbel nodigt uit: doe meer sabbat in je week. doe meer rust in je leven. Zo is de wereld, de natuur, zo zijn wij gemaakt Daar ligt onze toekomst. AMEN | ||
terug | ||