Joh 15: 13
Joh 15: 13
Goede Vrijdag 2018. De Passio volgens Johannes en overdenking Joh 15: 13 “Niemand heeft groter liefde dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden”. 1 Als je bloedarmoede of leukemie hebt, moet je geregeld naar het ziekenhuis voor een bloedtransfusie. Nieuw bloed krijg je dan omdat het oude telkens verdwijnt Gelukkig kan dat tegenwoordig. Want wat een verschil: daarvoor ben je moe: thuis de trap is al te veel. maar daarna: veel fitter, energie genoeg voor een wandelingetje in de omgeving.
Goddank zijn er veel mensen die bloed willen geven die donor willen zijn: onbaatzuchtige liefde.
2 Er zijn veel minder mensen die bij leven een nier willen afstaan. Je hebt er twee, kunt er in principe 1 missen en met die andere iemand gelukkig maken die anders 3 dagen per week aan de dialyse moet. Maar dat doen we niet zo maar. Dit gaat verder dan bloed geven. Dit is een ingreep aan je lijf. Daar zitten risico’s aan. En misschien kun je nu wel eentje missen maar wat over 5 of 10 jaar? Wat als dan die ene die je nog hebt, het begeeft? Het is toch niet voor niks dat je er 2 hebt gekregen?
Maar: als het voor je kind is, voor je broer, je zus? Dan...dan doe je het: dat heb je over voor zijn, voor haar geluk. Liefde drijft je.
3 Bloed, een nier, dat geven we terwijl we midden in het leven staan en we leven daarna gewoon verder. Heel anders is het als je op een dag gestorven bent dan heb je zelf je organen niet meer nodig. Maar je hart of je long, het hoornvlies van je ogen daarmee kan een ander enorm geholpen zijn. En toch: veel aarzelingen. Natuurlijk.
Misschien krijgt een klein kind je hoornvlies Misschien gaat je hart naar een zware crimineel.
B Vandaag gedenken we het lijden en sterven van Jezus. Hij geeft, hij doneert zijn leven, zegt Paulus. Dat is nog veel extremer dan we zojuist gehoord hebben.
Wie bloed geeft, wie een nier doneert doet iets heel groots, doet iets heel moois uit liefde. Maar hij of zij leeft daarna gewoon verder. Jezus geeft zijn leven. Wat voor liefde is dat toch?
En wie hart of longen afstaat doet iets heel belangrijks doet iets heel moois, uit onbaatzuchtigheid Maar als donor was je toch al overleden. Dat je donor wordt, is mogelijk door de dood. Bij Jezus is het precies omgekeerd Jezus sterft omdat hij donor wil zijn! Wat voor liefde is dat toch?
En het allergrootste verschil: Jezus geeft zijn leven voor zondaars, zegt Paulus Dat komt vandaag wel heel duidelijk naar voren: Waar zijn zijn vrienden? Een paar vrouwen die toekijken, een paar leerlingen ook. Maar verder: Judas had hem verraden voor 30 zilverstukken Petrus had 3x gezegd; ik heb niets met hem te maken En daar was Kajafas die had gezegd: t is maar beste voor iedereen dat deze ene man wordt opgeruimd En Pilatus: die geen oproer kan gebruiken En het volk dat liever Barabbas terug wil dan Jezus En soldaten: die het allemaal niets kan schelen: bevel is bevel ze slaan hem aan het kruis, dobbelen om zijn kleed en bespotten hen.
En we snappen wel waarom zij allemaal doen zoals ze doen. We kunnen ons in hen verplaatsen. dan betekent dat : ik ben daar ook toe in staat, te doen als Judas als Petrus alles te ontkennen, corrupt als Pilatus te zijn, onverschillig als de soldaten. Als ik toen daar...was het net zo gelopen. Jezus geeft zijn leven voor zondaars, voor mij.
En zie nou eens: de eerste die er van profiteert dat Jezus sterft: Barabbas – een gevaarlijke misdadiger.
Moet je voor zulke mensen je leven geven?
C Het is wel iets in Jezus dat hem zover brengt. Hij is niet het slachtoffer van de omstandigheden Het is ook niet dat de dingen hem een beetje uit de hand liepen Nee, het is zijn bewuste keus om naar Jeruzalem te reizen en daar het lijden en het kruis op te zoeken.
Hij had minder scherp de Farizeeën de les kunnen lezen
zijn reis naar Jeruzalem kunnen afbreken
Hij had die laatste nacht ook Jeruzalem kunnen uitglippen maar hij lief zich oppakken
Hij had voor Annas en Kajafas kunnen zeggen: sorry, ik stelde me aan; ik herroep alles wat ik leerde
Hij had voor Pilatus duidelijker zijn onschuld kunnen uitspreken
Hij koos ervoor deze weg te gaan. Een innerlijke drang, een goddelijk moeten zit daarachter.
Want zo kan Jezus, door zijn lijden en sterven onthullen wat een kwaad, wat een geweld er in mensen, in u en mij schuil gaat! En dat kwaad, dat geweld, die zonde dat krijgt nu juist hij over zich heen degene die dat het allerminst verdiende De beste van alle, Jezus, de mens vol van Gods liefde. Deze geschiedenis onthult onze bedorven natuur: zoveel geweld De Passio laat onze verlorenheid zien de enige die ons helpen kan, slaan wij van ons af.
Het tweede wat Jezus zo laat zien is de kracht van zijn liefde. Hij kan het hebben, dat geweld van ons. Hij scheldt ze niet uit, zijn tegenstanders. Hij bidt niet om wraak en vergelding Hij eindigt niet met een vloek naar de hemel
dat de liefde van God alles overwint. En Hij deed dat in opdracht van God. God wilde ons in Christus zijn liefde bewijzen
D Kajafas zei t is beter voor het volk dat één man sterft Hij bedoelde: Deze mens Jezus heeft zo’n slechte invloed op het volk Als we hem nu niet stoppen komt het tot een oproer en wie weet hoeveel doden dat zal kosten.
Zonder dat hij wist, waren dat profetische woorden. Want het was inderdaad beter dat Jezus stierf. Niet om een oproer te vermijden. Maar om een diepe blijdschap te wekken: De vreugde om God die het niet kan aanzien dat onze levens zo door zonde en geweld verknoeid raken.
De blijdschap om God die onze verlorenheid onthult niet om ons te kijk te zetten maar om ons kwaad te bedekken. Hij neemt het voor lief: in Jezus Christus.
Waar we dat zien en geloven voelen we ons in de ruimte gezet: alsof een last van ons afvalt alsof een schuld werd weggenomen alsof de vrede werd getekend.
We komen we tot inkeer, tot omkeer, tot bekering. En dankbaar laten we het waar zijn: wij: zijn kinderen op aarde. En niet langer zal zonde, ikzucht, geweld ons leven beheersen maar geloof, hoop en liefde. Een nieuwe Geest geeft de toon aan.
Hoe bestaat het, dat het toch nog goed kwam?
God heeft ons weer voor zich ingenomen door Jezus Christus, zijn zoon, onze Heer AMEN | ||
terug | ||