Pred 7: 10
Pred 7: 10
Bij een reünie: vroeger was alles beter. Is dat wel zo? Volgens Woody Allen zegt elke generatie dat (Midnight in Paris). Prediker zegt hetzelfde. Nostalgie of Hoop? Leuke film, over een man Gil die droomt over vroeger. Als hij s nachts door Parijs zwerft stopt er een taxi en die brengt hem naar de bruisende jaren 20. Daar ontmoet hij Picasso, Scott Fitzgerald en nog meer schilders, muzikanten die hij zo bewondert.
Als u mocht instappen naar welke tijd wilde u dan terug? Misschien verlangt u naar de jaren dat u nog samen was en de kinderen nog klein.
Misschien heb je heimwee naar de tijd dat Hardenberg nog van die smalle straatjes had en van die mooie oude gebouwen.
Misschien droom je van de tijd waar je opa van vertelde als hij het fotoboek liet zien: de tijd van kleine boerderijtjes en de buren helpen als het hooi van het land moest omdat er regen op komst is.
In de film gaat het zo verder: die hij geweldig vindt ontmoet hij Adriana die de jaren 20 helemaal niet bruisend vindt maar saai en vervelend Zij wil terug naar de jaren 1880, 1890 de tijd van paard en wagen van lantaarns die op olie branden van schilders als Monet.
Maar als ze in die wereld belanden zijn er weer mensen die de jaren 80 maar niets vinden en ook weer naar vroeger verlangen naar de tijd van Michelangelo, nog langer geleden
Zo kun je steeds verder terug gaan En als je dan in de tijd van Prediker bent aangekomen 200-300 voor Christus dan zijn er ook weer mensen die menen dat het vroeger beter was. Zij dromen van de tijd van koning David hun gouden eeuw.
Het komt op uit gemis, of onvrede, of bezorgdheid. Uit reactie ga je het verleden mooier voorstellen dan het was: Je vindt dat de mensen nu zo druk zijn je kinderen zie je bijna niet, kleinkinderen nog minder Je verlangt naar vroeger: toen de mensen tenminste nog tijd hadden voor elkaar In je herinnering wordt het steeds mooier. De armoede van die tijd, het zware werk, de sociale controle
Of je ergert je aan al die nieuwe dingen: telefoon met veel te kleine knopjes Vroeger! Vroeger was alles beter: toen had de telefoon gewoon nog een draaischijf met gaatjes Ja, maar het was ook de tijd dat een gehoorapparaat zo'n toeter was.
En als je je afvraagt met andere gewoontes in ons land
Of je bent verontrust om wat er veranderde in de kerk. om maar bij de tijd te blijven Maar toch lege banken, weinig jonge mensen Vroeger, toen zat de kerk nog vol en was er zo'n saamhorigheid. Maar telde u vroeger niet de orgelpijpen als de preek lang duurde?
In de consistorie vond ik een gedichtje: Wat nieuw is vindt altijd bestrijders maar het komt niet op in hunne geest Dat het oude waarmee zij dwepen toch ook eens nieuw moet zijn geweest. (Er is geen nieuws onder de zon. Alles komt terug. (Pred 1,9)) C Vraag jezelf niet af, zegt Prediker, waarom het vroeger beter was dan nu.
Waarom zou hij dat nou een beetje dom vinden? - vast vanwege dat idealiseren: je maakt het verleden in je herinnering veel mooier dan het in werkelijkheid was. Da's niet eerlijk En als je aldoor van vroeger droomt wordt je steeds negatiever over het hier en nu Je staat met je rug naar de toekomst.
- Maar Prediker denkt nog aan heel andere dingen. Het heeft ook te maken met hoe de verhoudingen liggen tussen ons mensen en God. Wij zijn mensen, gemaakt uit het stof der aarde. Broze, breekbare wezentjes. We zijn er maar eventjes. Als we sterk zijn 70, 80 jaar of nog wat meer. Maar God is de eeuwige Voor hem is 1000 jaar als een dag.
Wij zijn aan de tijd onderworpen zoals nevelen verschijnen zoals nevelen verdwijnen zo zal ook de mens verkwijnen (zingt een lied) God staat er boven, heerst over de tijd.
Wij leven in de tijd. We zijn deelnemers aan een geschiedenis die over hoogte- en dieptepunten gaat Maar hoe dat komt en wat de redenen daarvan zijn Daar kun je als mens niet bij. Wij missen het overzicht.
- En nog iets: In een zware tijd ligt ook wel eens een zegen verscholen: Iemand die na een ernstige ziekte er bovenop kwam was daarna een ander mens: niet meer zo op werk en carriere gericht meer tijd voor het gezin en een veel fijnere collega.
Zeg liever niet dat iets een slechte tijd is. Je oordeel is op zijn best een momentopname Maar de tijd gaat verder. Probeer geduld te hebben. Geef de hoop niet op. Wie weet wat voor goeds er uit voortkomt.
D In de tijd van Jezus is er ook genoeg om ontevreden over te zijn: en regeren met harde hand. Toch ontwikkelen de discipelen geen heimwee. Ze hebben goed naar Prediker geluisterd.
Ze houden zich vast aan het geloof. Kijk eens wat een grote stenen, zeggen ze als ze bij de tempel zijn. ze bedoelen: wat een dikke muren, wat een prachtige gebouwen zo mooi de trappen en de poorten die je naar het enorme tempelplein brengen
De tempel, de heilige stad Jeruzalem ze spreken van de nabijheid van God ze brengen zijn goedheid over. zijn een bron van vertrouwen, van moed en hoop.
Zoals er in ons leven ook dingen zijn die als grote stenen ons geluk dragen. Dat je elkaar hebt Dat je gezond bent Interessant werk En vul maar aan. Als het leven ons gunstig gezind is en het geluk ons toe-valt dan voelen we ons bevoorrecht, gezegend. En we hoorden Prediker zeggen: geniet daar maar van. Het is een geschenk van God. Dan is heimwee overbodig.
Maar nu zegt Jezus: er zal geen steen op de andere gelaten worden de heilige tempel, de hele stad zal verwoest worden. Hij zegt het met pijn in zijn hart. Maar hij voelt wel de oplopende spanningen wel aan en dat het zal uitlopen op een kansloze opstand. En dat is ook gebeurd. Vreselijk.
Kan dat ook met ons geluk gebeuren? Dat de dingen die ons dragen en sterk maken wegvallen? Dat is geen vraag: dat gebeurt: Als je je werk verliest Als je huwelijk op de klippen loopt. Dat is op zichzelf al verdrietig. Maar het is dubbel erg, omdat het is alsof God zich uit je leven terug trekt. Niets dat nog zijn goedheid overbrengt. En wie zal er niet vroeg of laat in die wanhoop terecht komen?
Op een nacht volgt een nieuwe morgen. Dat is al iets waar de trouw van God uit blijkt. Het licht van de zon zegt dat Hij zijn schepping niet vergeten is. In het verborgene klopt nog steeds een hart voor ons. altijd. dag en nacht En we mogen hopen en verwachten dat de liefde van God uit nog veel meer gaat blijken dan enkel uit de opkomst van de zon. Dat er weer geluk in ons leven komt.
Daarom moeten we waakzaam zijn. maar blijven staren op wat vroeger was. Wat geweest is, is voorbij. Laten we proberen ons verlies te nemen en dankbaar zijn voor al het goede dat we een tijdlang in ons leven mochten ontvangen
de komst van de heer des huizes verwachten. Wij moeten de hoop niet opgeven. Wij mogen er op vertrouwen dat God weer terugkeert in onze levens: dat is: dat er weer mensen zijn, dingen, gebeurtenissen die ons weer blij maken. Zien we daar naar uit? Staan we daar voor open?
Waken: dat is ook : de handen uit de mouwen steken Alle knechten kregen een taak om samen voor het huis te zorgen. Niemand was te veel. En voor ieder een taak die bij hem of haar past. Niemand wordt overvraagd.
Is dat niet mooi? U, jij en ik, wij hebben allemaal de mogelijkheid om voor het huis te zorgen: voor de plek waar wij wonen en werken. U weet vast wel wat u kunt om de mensen een beetje gelukkiger om de wereld een beetje mooier te maken En doet u dat ook? U, jij en ik: we zijn allemaal nodig Alleen samen kunnen we de hoop levend houden.
Totdat de weeën voorbij zijn, het leed geleden en uit deze wereld het koninkrijk der hemelen geboren wordt. Dan is de nacht voorgoed voorbij. Alles en iedereen vol van zijn licht. Door Jezus Christus, onze Heer AMEN. | ||
terug | ||